Kuah lontong hanieliza

. Jun 23, 2016 · Lontong Kuah Lodeh yang sedap Mudah aje buatnya, tak payah tunggu Raya. Azwa selalunya masak soto untuk kelainan (sebenarnya sebab tak reti2 lagi masak nasi dagang, nasi minyak segala hahaha) melihat lontong Singapura ni macam teringin pulak nak cari lontong lepas nie hehehe Nov 15, 2011 · Aslmkum cikcek . Versi resepi keluarga aku memang pakai santan dan tepung jagung. Biskut Malaysian biscuits for various occasion: Bubur Porridge as main dish and also as dessert Jan 30, 2009 · Menu Dinner arini yg kene masak secepat mungkin…pasal En Hb nk kuar pi memancing ngan sepupu dia… nyammmpaaaaahhhhhhh… dah siap kuarkan lauk masa balik td, ingat nk siang sayur ler… kuarkan sayur dari gulungan sok kabar… sambil tuh bacalah apa yg ader tulis kat dalam tu… terjumpalah resipi nih… orait gak bhn2 pon mudah dn mmg ader, try lerrr. hehehe apa lagi zana. 4 in 1 gitu. Dahlia's Kitchen Sg 122,120 views. resepi aku dapat dari sepupu comel aku yang dok kat sbn tu. memang pebret sungguh lah dengan lontong cam ni. Tekak pun teringin nak makan,jadi saya masak la bihun sup utara ni walaupun asalnya plan nak masak benda lain. dh lama x masak lontong. Jun 18, 2013 · Salam kak naz. Bawang merah 7 biji 3. And dah ade kuah kacang. Family pun puji sedap. Satu kelainan dalam rcp kuah kacang. Sesuai dimakan dgn nasi impit, lontong & the gang. 1/2 kg udang hidup Okey since dulu mommy buat gambar pun cinonet & blur je so mommy decided nak ulang tayang resepi Ayam Percik Kelantan ni @Wind of Change. Sep 20, 2012 · Masukkan lontong dan gaul hingga sebati dan 1/2 bahagian daun sop,daun bawang dan 1/2 bahagian bawang goreng,gaul lagi. Ikan Kembung Masak Singgang ke Pindang paling mudah, simple, ringkas dan cepat! Jul 04, 2011 · Home » Makanan Laut » Sup Ikan Chef Hanieliza Lontong biasa2 aje. She was our class teacher. Hanieliza's Cooking. ada juga yang memanggilnya sebagai kuah lontong ( pada kita kuah lodeh tu. Siram kuah beserta kikil panas. Hurmmm sesuai sangat dgn lontong kuah lodeh. Mmg toilah tu kak nim,antra rajin ngan tidak jer kan. 8. malas nak bersesak2 dlm dapur. It was in 1993. Kalau dulu, saya menyediakan kuah kacang tetapi hari ini saya hanya menyediakan Sambal Tumis Ikan Bilis dan telur rebus sahaja. Tapi sy malas le,huhu 17 April 2012 at 14:42 IBU RISKA said. ma akak masak kuah lontong campur rempah kari sikit & rencahnya (yg dikisar) ditumis dulu masa masak. Rcp dari Honey liena dari MYR dan as ada ubah suai ikut citarasa sendiri. Mar 03, 2011 · Byk hari dh x update blog, lately bz skit. Resepi kuah lodeh dan Sambal Ikan Bilis. Saya juga buat kuah lodeh atau lontong untuk dimakan sekali bersama kuah kacang. Tak semangat sangat nak update blog. baru kite leh start masak kuah kacang. Jul 19, 2009 · Assalamualaikum w. hehe. Yang special tentang lontong johor ini ialah kuah lodehnya. leh ar kelihatan langsing lps ni June 17, 2010 at 10:12 AM Sep 01, 2012 · Ni dia ketupat yang dah siap di rebus. sbb kena tggu MIL siap masak kek. ha. Sebab dah ada sambal. (1 biji kelapa) minyak garam Bahan mesin 2 batang serai 1 inci halia 1/2 inci lengkuas 5 ulas bawang kecil 2 ulas bawang putih Cara Memasak Kuah: 1. selalunya kalau kakliza buat kuah kacang. LONTONG atau KUAH LODEH Bahan sayuran 1/2 biji kobis [potong kecil] 5 batang kacang  30 Apr 2016 Biasanya untuk kuah lodeh che mat suka guna udang kering dan itu yang membuat Mari che mat kongsikan resipi lontong gaya mat gebu. Sis memang suka makan ketupat ni dengan kuah kacang. Cookery Pot - Secrets of Happiness Saturday, November 27, 2010. Mi lidi ni sesuai untuk sarapan atau minum petang. Thanks a lot. Memang dah lama betul sis tak buat lontong ni,kalau nak makan selalu beli aje. Dari kecik lagi memang inilah resepi yg biasa opah aku buat. Pecahkan telur ke atas lontong goreng dan gaul sebati dan masak hingga lontong bersalut dgn telur hingga kering,kacau sentiasa. Nov 21, 2016 · Suka suka suka sayur campur atau chap chai ni memang favorite kalau makan nasi ayam mesti buat sayur ni kuah dia yang lemak lemak tu memang kena sangat dengan nasi ayam pernah makan nasi ayam ngan sayur ni je . banyak jenis lontong ada. Tekstur lontong yang lebih lembut dari nasi, banyak membuat orang menginginkannya setiap saat. buat lontong kuah lodeh. bila tgk org mkn nasi himpit ngan kuah sayur lodeh ni, nmpk mcm pelik je. tak makan ngan lauk ayam pun punya suka la kannn . Ekspo Buku Islam 13 Putrajaya Jul 30, 2011 · bhn: 1 btg karet dihiris* 1 cwn kobis dihiris* 10 tangkai kacang buncis dipotong ( kacang pjg pun bole)* sedikit soo hon direndam dipotong2* sedikit sayur fucuk direndam dan dipotong Assalammualaikum Bertemua kembali dengan n3 masak-masak pula. Aug 24, 2015 · Saya gemar makan nasi impit bersama kuah kacang, rendang dan serunding kelapadan yang menariknya saya tidak pernah tahu nama juadah ini adalah LONTONG KERING. dibawah ini adalah Resep Lontong Balap Surabaya. Lontong ini memang paling pas dimakan bersama dengan sayur kuah santan yang terdiri dari kentang, kaldu ayam, hati sapi, sambal goreng krecek, yang biasa dihidangkan pada hari lebaran. Teringat masa saya bercuti-cuti Malaysia di Melaka tahun lepas, sarapan di sebuah kedai makan di pinggir bandar Melaka, saya dan husband memilih menu lontong. Secawan isi ayam 7. bila dah berhijrah ke Selangor ni. CATATAN MAT GEBU :- Soo hoon tak perlu direndam, anda cuma perlu lalukan dibawah air paip  14 Dis 2011 Opppss sebelum lupa saya nak mintak izin untuk letak resepi ni di sini pula yea . masa raya baru ni pun tiada juadah lontong disediakan oleh tuan rumah tempat kami berkunjung. Resepi Lontong Kuah Lodeh Yang Simple & Sedap. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwng merah dan bwng putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing. 3 easy & fast ways to cook Lontong, indonesian rice cake - Duration: 5:27. Kebetulan anak sulung sis pulang bercuti sehingga hari isnin ni. May 23, 2014 · Untuk hari ini menu sarapan merangkap makan tengahari tetiba terasa nak makan lontong ikut selera sendiri. huhuhuuu December 20, 2007 at 10:04 PM Oct 18, 2009 · Malam ni saja mengrajinkan diri buat n3. Lontong ditambah kuah lontong sayur dengan bahan pelengkap seperti kerupuk, bawang goreng dan sebutir telur rebus, resep masakan Indonesia ini tidak kalah lezat dan enak untuk dijadikan salah satu menu andalan di acara spesial yang diadakan di rumah. Cara Masak Lontong Sedap Berlemak Simple Dan Senang. Dec 08, 2009 · LONTONG atau KUAH LODEH Bahan sayuran 1/2 biji kobis [potong kecil] 5 batang kacang panjang [potong pendek] 2 biji terung Lontong dan kuah lodeh adalah masakan yang sangat versatile, boleh dimakan ketika sarapan, jamuan hari raya dan rumah terbuka, malahan boleh dimakan bila bila masa sahaja. Masuk paket dalam air dan masak. Teruja sangat dengan gambar lontong yang terpapar di laman blog beliau. hehehe. nnt tong sampah gak pegi nyee Klu Nasi impit+sup kita panggil SOTO,. net - Malaysian Cooking & Recipes. lebur macam akak buat selalu…kalau kuah lontong singapura, lodeh singapura semuanya di tumis dulu. bijak bijak 3) ada jugak yang buat menu tambahan kuih muih atau buah-buah untuk memeriahkan Oct 05, 2009 · ku terpaksa kerah along pergi beli barang-barang untuk masak kuah lontong dan beli nasi impit segera petang raya pertama nasi impit dan kuah lontong habis. cuma tu jerah yang ada kekurangannyahihi dah okey eh blog k. Untuk masakan lontong, Kak Noor rujuk Blog Che Mat Gebu. Lontong Kari Bu Sri Bandung [image source] Satu lagi lontong kari enak di Bandung dengan aroma menggoda selera. pilih menu nasi lemak, nasi impit kuah kacang. Hahaha over giler tu, masuk bakul  For me, as a kid growing up in New York, fried chicken came from one place, and one place only: those grease-stained cardboard buckets peddled by the  21 Sep 2013 Terima kasih kepada Che Mat Gebu yang sudi berkongsi menu kuah lodeh yang memang sedap sehingga menjilat jari. lontong inilah yang umi tak jemu2 makan Sep 16, 2012 · Lontong / Nasi Impit Kuah Lodeh Assalamualaikum dan selamat pagi kepada semua rakan2 yang sudi bertandang di sini. Inlah agaknya yang dikatakan air tangan dan lagi satu memasak perlukan minat, baru ianya terhasil dengan penuh kasih sayang. Puas Dec 20, 2007 · Liana MD said. Sambal kacang 4. 4. jadi tidak menutup peluang di masa hadapan saya juga berkongsi resepi mee, sapghetti dan ayam. ngan nasi impit kuah Sep 21, 2013 · Nasib baiklah bonda masih ada. Lia Rustka 951,053 views. 29 Jan 2009 Lontong. Hidangkan Nov 29, 2012 · Semalam baru mommy realized yg 'Wind of Change' kena attacked malware danger. Biasanya Lontong Daun Pisang ni dimakan bersama Kuah Lodeh. Masa membelek majalah Rasa 2009 saya terjumpa dengan resepi lontong ni, maka dapat idea nak mencuba. Lontong Goreng ni biasanya kalau time2 raya tu, ada ketupat ke, Nasi Impit ke yg cam termenung je. Bila dah pandai buat lontong menggunakan resepi Kak Hanieliza ni, memang resepi ni je lah yang saya guna. impit, kuah kacang n lontong ari ni anak2 nk ajak kawannya dtg umah, beraya. Kebetulan last wk pun dah buat sup n kemarin buat kari udang. yang ni kan kalau bijak. taknak sudahhh. Siap dan boleh dimakan bersama pulut kuning ataupun nasi putih. hanieliza. 1 keping tempe-semuanya di goreng dan di potong segiempat 6. Apr 11, 2009 · Hi MamaFaMi, I hope you won't mind me sharing ur blog with other teachers. dessert yang agak glamer kat kelantan tapi pada bulan puasa jer yang selalu ada. We had kebab (middle-east?) for lunch, yesterday, then flown to the west for Jun 09, 2012 · walaupun tak berapa nak puas dengan kuah lontong tu dise 12 hours ago Hanieliza's Cooking. utk sup n nasi. make sure agar2 dah betul2 cair. Tapi di Malaysia rata-ratanya mengguna nasi impit kerana lebih mudah simple disediakan. Sejak pindah KT, lama tak buat dah sebab kat sana selera dorang berbeza. ct sebab semalam dok godek2 lagi kasi kecik pic tu. Walau bagaimanapun  Lontong ialah nasi impit / ketupat / lontong yang dimakan dengan kuah lodeh, kuah kacang, sambal tumis dan serunding Ok jom kita tengok resepi kuah lodeh, sambal tumis dan serunding di bawah. Ni kali pertama aku masak kuah lontong dan kuah lontong ku memang sedap. k, Lama x update blog, alasan yg sama. Dah ada nasi impit. Maklumlah kan, orang Pantai Timur tak pandang lontong2 ni. tak boleh buat terburu-buru. Biasanya kalau kepala ikan saya akan masak kari kepala ikan atau sup ikan. Kebetulan hari Sabtu lepas ada sikit jamuan dan stok barang-barang yang dipesan dari M'sia baru sampai pada pagi tersebut termasuklah bihun kering ni. Aug 15, 2015 · KUAH BAKSO. kebetulan arini masak resepi lain sket, biasa tu resepi ulang siar jer. Mar 12, 2010 · Kuah Kacang berlauk ni, penyediaannya ringkas. Ekspo Buku Islam 13 Putrajaya - 4 years ago Sha HomeMade Cake n Choc lontong bahan-bahan : resepi kuah kacang lazat dari seluruh negeri untuk hidangan di aidilfitri - resepi kuah kacang lazat dari seluruh hanieliza's cooking. kakliza akan masak dengan api perlahan dalam masa yang lama. Ada 5 anak [4 lelaki dan 1 perempuan] dan sekarang sudah ada seorang menantu perempuan dan 2 cucu perempuan yang comel. Lagipun waterwark ada dalam laptop tu. ooo itu rupanya lontong darat. dia igt he jugak heroin in turmoil with ex hubby, ex in law semua. Ketika cuaca panas bila dihiangkan dengan pemanis mulut yang dingin lagi menyegerkan satu nikmat yang tak dapat diucapkan. lontong biasa, lontong kering dan lontong goreng. com Blogger 103 1 25 tag:blogger Bahan Kuah: 1/2 kg ayam…potong kecil 200 gm udang 1 paket chicken ball 1 paket fish cake [potong nipis] 2 s/b cili mesin 3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa 5 cawan santan. Menggunakan beras yang diaron terlebih dahulu. masukkan campuran santan+ telur, air daun pandan n Rentetan dari aku buat nasi impit kuah lodeh @ lontong semalam,sengaja aku lebihkan nasi impit tu. Kuliner khas Surabaya ini berisi lontong, taoge rebus, tahu goreng dipotong-potong, lentho dan kuah lontong dengan bumbu sambal petis. Khas untuk anda, hari ini kami berikan dua versi resepi kuah lodeh. walaupun bukanlah seorang pakar masakan tetapi hobi mencuba pelbagai masakan untuk hidangan dan sajian keluarga dan juga teman. Kali ni ada kelainan sikit sebab mommy nak try buat yang versi kuah putih. tak pernah makan makanan ni. Posted by noreen at ehh. Jom kita mempelajarinya: Ade 4 bahagian dalam Resepi Lontong Johor ini. Apr 01, 2011 · Menu nasi impit+kuah tomyam ni adalah menu derhaka petang semalam. So,akak pon buatlah kuah rojak. macam buat sayur lemak kuning yg biasa kita buat tu. Ni plk menu last week sebenonya. Ada 2,3 org kawan2 yang bgt dorg xleh nak view blog ni. Kalau masak mi memang habis dan tak cukup pulak. tapi umi setiap tahun bila hari raya. Jun 19, 2013 · Masakan sayuran yang menjadi tradisi johor iaitu Kuah Lodeh yang dimakan bersama nasi himpit atau makanan ini dipanggil lontong basah. September 9, 2011 at 4:22 PM Jun 04, 2012 · Stok buah-buahan banyak kat peti ais. lontong makan dgn sambal sotong kering. 5 batang kacang panjang 9. angkat ayam dan ketepikan. #2: Biarkan kuah rendang kering memekat barulah sesuaikan rasa buat kali terakhir. Posted by noreen at Rendang ayam, kuah kacang, kari daging dan kuah lontong yang dimakan bersama nasi impit adalah antara juadah yang kami masak bersama-sama. Her name was cikgu norhashimah. Aug 08, 2009 · Lontong atau kuah lodeh resepi II Nasi impit secukupnya - dipotong kiub sambal/kuah kacang/rendang/serunding Telur rebus k. n mcm tu lah kan typical Malay drama, the heroine is always at hand Unread n will slaaaaalu Livestock by ex Naomi, cruel ex in-laws, laws that ddengki n at the end of the story, the truth will unfold n all, the village kak_ross said. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga bersama bawang merah hingga kekuningan. hihi. dg kuah kacangpun sedap. 20 Jun 2018 Pada tekak saya, kuah lodeh dan lontong yang paling sedap adalah Lontong Nur Qaseh dari Azie Kitchen. Sep 11, 2014 · Tahukah anda, kebanyakan susu kambing yang boleh anda dapati di pasaran tidak mengandungi 100% susu kambing. Resepi Lontong Johor mungkin ini adalah kali pertaama saya berkongsi resepi yang berasaskan nasi, padahal sebelumnya biasanya saya hanya berkongsi resepi kuih muih, kek dan biskut sahaja. Jun 30, 2009 · Rabu 3 hb Jun 2009 merupakan hari ulangtahun perkahwinan Kak Ton dan Abg Megat yg ke 16. Lontong ni sis masak semalam,tapi baru hari ni sempat buat en3. Cara-cara. yummyyyyy ingatkan lontong yg ada kuah tu, ihhihi tipah tertipu. Nov 02, 2008 · breakfast kita minggu lepas. baru masukkan gula-pd masa yg sama blendkan santan ngan telur-bila gula dah larut. biasa jmpa la camni. Hari ni juga sis ada buat sedikit daging masak hitam untuk di cicah dengan ketupat ni. x ler ramai pun kite ngan MIL je. kacau rata. ok lah kalau nak bahan2 utk sayur lodeh boleh rujuk di Blog Ika. Alhamdulillah syukur yg tidak terhingga kehadrat Allah s. Cik Ani ni sebenarnya bonda kepada selebriti chef kita yang terkenal iaitu Chef Wan. Mat Gebu September 12, 2019 Bercerita pasal kuah lodeh pulak, ada macam2 versi, ada yang dimasukkan cili, atau guna udang hidup sebagai rencah. jemu makan nasi biasa, se Apr 02, 2017 · Seperti biasa, nasi dagang mau versi Terengganu atau pun Kelantan, lauk gulai ikan tongkol wajib ada selain gulai ayam. Resepi asal boleh lihat di Hanieliza fotopages dan kakros salin semula disini. 10 ekor udang sederhana di buang kulit. nak plak kalau yg ma akak masak time raya mmg selalu rindu lontong ma lebih2 bila giliran beraya umah mertua mmg jarang berjumpa lontong. bahan2 agar2 santan pekat air daun pandan -blend. Jomlah try buat…resepi akak ambil dalam majalah saji. Goreng cili kering, baw. Masa bercuti ke kampung halaman hari tu, ter'miss' pulak kelas amali cara2 membuat rojak petis yg diajar oleh mak angkat aka mak sedara. Everyone seemed to enjoy it and took some of the recipes there. Kadang-kadang aku letak ikan bilis, sesekali aku letak isi ikan tenggiritapi lately dia dah macam boring dengan makanan dia tu. rupernya kuah lodeh ni mcm-mcm stail…kalau kuah lodeh indonesia tak yah tumis. ni saya nak bagi resepi Biskut Suji yang saya selalu buat sukatan tu bole le guna sukatan kat sini jugak kalau ikut cara saya. 2 Jun 2019 Salah satu menu wajib masa raya nanti. klu nasi impit + masak lemak kita panggil LONTONGtapi klu nasi impit+tomyam apa yee??? Sapa leh Jul 25, 2015 · Ada bajet lebih. Masa kita duk kampung dulu ( johor ). I can't help but tell them about ur blog. Tapi tang kuah kacang tu dia tak buat pulak. So jangan lupa mencuba dua versi masakan rendang yang kami berikan ni ya. Memang sangat sedap dan mengenyangkan. Cuma aku modify sikit. sehinggalah bila seorang teman meminta saya memasaknya untuk rumah terbukaha. Jun 17, 2017 · KUAH SOTO DAHLIA'S KITCHEN - Duration: 5:46. tetapi memang matlamat saya menjadikan blog ini adalah untuk berkongsi resepi apa saja yang saya tahu. Takan nak postkan juga entry masak makanan diet yang tersangat sempoi. Panaskan minyak lalu tumis bumbu halus, daun salam dan serai hingga harum. diana x perna lg buat sayur lodeh goreng nanti nak cuba cara ibundo nie terliur tgk. dalam kepala sis ni Minggu lepas ada buat jamuan raya di rumah. tp mama masak sambal ikan bilis sbb masa pergi open house rumah kwn sebelum itu, ada hidangkan lontong dg sambal bilis. sampai naik minyak, cantik dan pekat. dalam kepala sis ni Aug 08, 2009 · Lontong atau kuah lodeh resepi II Nasi impit secukupnya - dipotong kiub sambal/kuah kacang/rendang/serunding Telur rebus k. w. BAHAN-BAHANNYA:-) 8 tangkai kacang panjang, hiris serong *Tak letak 2 keping tauhu, dipotong kiub (nak goreng sedikit pun boleh, tapi cm tak goreng Sep 01, 2011 · kOi pon baru post n3 lontong, raya kali ni teringin sgt nk mkn lontong, memula nk buat lontong kering mcm kak ita masam manis tp malas nk merendang segala bagai tuh last jd lontong biasa jer nnt nk try jgk sambal sutun dlm tin tuh smlm dah nmpk sutun rex tuh tp xbeli pon hehehe. Letak telur, serunding dan sambal tumis. Goreng kacang dengan minyak hingga kuning angkat toskan. dah larut malam baru masak. Silent reader August 25, 2015 at 8:07 AM Sep 01, 2011 · kOi pon baru post n3 lontong, raya kali ni teringin sgt nk mkn lontong, memula nk buat lontong kering mcm kak ita masam manis tp malas nk merendang segala bagai tuh last jd lontong biasa jer nnt nk try jgk sambal sutun dlm tin tuh smlm dah nmpk sutun rex tuh tp xbeli pon hehehe. Jul 19, 2019 · Untuk lontong yang satu ini akan kami buat menjadi makanan berupa lontong balap khas dari surabaya. Hanya tahu tentang lontong kerang ni sejak 7 tahun lepas bila saya ditukarkan kerja di sini. 2 keping tauhu 5. just main campak2 je. Crispy Rolled Chicken Parma healthy_food_to_lose_weight, healthy_food, Crispy Rolled Chicken Parma - I think drizzling with olive oil and baking these in the oven would be tasty enough without the need to fry. Join kan semua. terbawak2 heroin in the world nyata. 3 helai daun kubis di potong sederhana Mar 15, 2016 · Kalau Lontong Kuah Lodeh, Nina sukakan kuah yang pekat, sengal kalau cair sangat! pastu kan penuh dengan rasa udang kering dalam kuahnya, rencah nya pula harus banyak! Takat makan nasi impit ngan kuah lemak kuning aje boring okey! Setakat tak cukup 1 atau 2 bahan ok laaa, ni kalau makan asyik jumpa carrot je, kobis aje …. Syahmi told me that u can even make Ben 10 Sep 21, 2013 · KUAH LONTONG. Resepi dirujuk dari blog Mat Gebu. . warna kuningnya sungguh myelerakan. Jun 10, 2018 · Kuih Raya Kuih Tradisional Made In Sarawak Masakan Ala Thai Pastry And Bakery Recipe Resepi Resepi Asam Pedas Resepi Ais Krim Resepi Ala Chinese Resepi Ala-Carte Resepi Bingka Resepi Biskut Resepi Botok Resepi Brownies Resepi Buah - Buahan Resepi Cokelat Resepi Cupcake Resepi Eat Clean Resepi Jeruk Resepi Kek Resepi Kek Kukus Resepi Kek Lapis Sep 09, 2013 · Mee jawa banyak versi sebenarnya. Bawang putih 3 ulas 2. Sebelum ni as guna ayam, tapi sedap juga jika diganti dengan daging. Jun 08, 2011 · Selalunya saya akan masak telur dadar atau ikan goreng sekali untuk dimakan bersama ikan pindang ni hmmm kombinasi yang memang sedap dan kalau ada taugeh goreng kicap serta sambal belacan huuhhh lagi la sodap. mcm menu raya lah. sejenis makanan yang popular jugak. You became the hot topic for that day!Some of the teachers are keen on ordering from you. Kuah rojak ni tahan lama boleh simpan kat peti ais . selamat hari raya rahel, maaf zahir batin Hanieliza's Cooking. kebetulan bahan2 lebih kurang sama ngan kak fida. com/profile/14287197832345796350 noreply@blogger. Lontong is a dish made with compressed rice cake and cooked in banana leaf. Segala gambar yang mengandungi logo citarasawan adalah hak milik penuh citarasawan, segala resepi yang ada di dalam blog dibenarkan sebagai rujukan dan perkongsian. Reply Delete Nov 30, 2017 · Lontong Kari Ibu Sri. Untuk sayur lodeh biasanya akak x ikut mana2 resepi pun. then masukkan beras n masak seperti biasa. kalu nak makan amik aje Resepinya senang ,sesiapa pon boleh buat. Bahan dan Cara Membuat Resepi Nasi impit 1. Malam ni nak cerita pasal lontong. Roti jalan sedap dimakan bersama kuah manis seperti serawa durian dan juga kuah kari. Bila Makan nasi mesti banjirnyer dengan kuah pindang ni baru best. Beliaulah tempat rujukan Kak Noor selama ini. Kalau ada sesapa nak buat aku tepek kan resepinya kat siniresepi nih mmg sedap aku tak tipu punyahahaha Kak Hanieliza dgn itu saya nak CNP resepi ni kat dapur saya yer LONTONG atau KUAH LODEH Bahan sayuran. saripah hj jaafar. baru tahu makan makanan ni. Kali ni aku nak berkongsi resepi kuah lontong yang aku dapat dari blog Chef Hanieliza. Tips untuk mendapatkan lontong yang kenyal dan padat, setelah diaron aduk terus bahan lontong hingga dingin. air rebusan bhg 2. Kuah ni mmg sedap di makan ngan ketupat nasi/nasi impit. Ayam Kriuk-Kriuk Ayam harum perisa limau purut & di goreng rangup Jun 02, 2019 · Ini resepi lontong yang mudah dan lazat yang dikongsikan oleh Puan Nor Hazwani Mohd Zain. Tapi skrg dah tau, sb mak dah tlg ajarkan secara teoriAlhamdulillah, mekasih kedua2 sifuku. Selamat Bersua Kembali & Kek Buah Bakar. KUAH LONTONG atau KUAH LODEH [hanieliza] Bahan sayuran 1/2 biji kobis [potong kecil] 5 batang kacang panjang [potong pendek] 2 biji terung bulat/panjang [potong kecil] 3 biji kentang [potong kecil] 1 biji carrot [potong kecil dan pendek] Tahu [gorengkan dan potong dadu] Tempe [potong kecil dan gorengkan] sengkuang [potong pendek dan kecil] Dec 04, 2008 · As i said b4,once i further my study at kedah,it has opened up my eyes to almost everything including food, food that i've never seen or tasted or heard b4. 16 Jun 2017 Sedap macam mana pun satay yang dipanggang, kuah kacang yang diiringi Ia juga hebat dihidang dengan nasi impit, lemang dan lodeh, . Masukkan sekali serai. Makanan ni biasanya di hidangkan bersama kuah lodeh. UTK NASI - Tumiskan butter dalam kuali, tumis bwg,rempah tumis hingga naik bau. he. Bahan-bahan yang digunakan pun dah sedia ada. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat. wahh. Petang semalam DJ buat kuah kacang sb nak makan bersama nasi impit dan roti gardenia. 3 helai daun kubis di potong sederhana Resepi Mudah Kuah Lodeh Sedap. Memang sedap ye Mee Jawa ni, bertambah-tambah kami sekeluarga makan. sedaplah pula, teringin nak mkn lagi, itu yg merajinkan diri masak. Kuah lodeh 3. MaDiHaA ikut sama macam Mas. mkn ngan kuah kacang or rendang je eh. bahannya tiada campuran sayur Dec 31, 2011 · LONTONG SINGAPORE Dihidang bersama: Nasi Impit Sambal bilis Serunding Daging Telur puyuh rebus Bahan Kisar: 20 tangkai cili kering 10 ulas bawang merah 6 ulas bawang putih 1/2 labu bawang besar 1 inci lengkuas 4 batang serai 1 inci kunyit hidup 1 cawan udang kering - rendam dulu biar lembut Bahan di atas dikisar dan ditumis. 3. skrg dh kawin org johor dah blh mkn dah. Kali ni akak nak cuba masak cara kuah lontong singapura. kene try resipi ni nanti. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing dan naik bau. Ada mempelam putik yg kakak bawa dari kg, sengkuang , timun seronok menyicah reramai ni. seharian makan ni jer pun tak per buat kak rose but not en asben sekali jer dia makan dan tak nak dah jadilah kak rose tukang perabis, dan pas tu gaduh bila naik ke weighing Aug 24, 2015 · Saya yang membesar di johor ni pon tak tahu pasal lontong kering ni sebab kami bukan anak jati Johor (Parents bermastautin di Johor sebab kerja dan pencen di sini). eh! x ler sikit. However, Lontong is actualy the term most familiar internationally referring the Rice Roll only. Tapi mungkin kerana proses pembuatan yang renyeh dan peredaran zaman, nasi impit segera menggantikan lontong ini. WAH CAM NAK RAYA JERK KAN DA NASI IMPIT SIAP KUAH KACANG LAGI,Sy kalo wat kuah kacang suka letak serai gak,utk bagi wangi,tapi resepi org lama2 nih mmg xleh sangkal lagi kesedapannyer tuh kan. Klik Sini untuk resepi kari tulang daging. Bahkan mungkin resep lontong sayur ini bisa menjadi pilihan utama lho buat para tamu nantinya. 1/2 inci kunyit hidup-Semuanya di blend halus dengan sikit air 4. Nov 25, 2010 · Rasa kuah ni berbeza sikit dr kuah kacang biasa sbb penggunaan serai yg banyak,tambahan daging, garam dan gula nya kenalah ngam amaunnya ye. Potongan lontong serta dagingnya juga tak kalah Aug 08, 2011 · Kalau Ika mkn lontong dgn kuah kacang & sambal bilis . Versi yang ni aku ikut dekat Buku Resepi "1 Hari 1 Resepi" Chef Hanieliza (m/s 261). Jadi kalau sebut resepi lontong kuah lodeh boleh la anda faham dan jelas maksud sebenar perkataan ini kan. hehehhe. nih anawahid punyer pasal la nih, aku duk tingat2 sampai la dapat buat arini! alhamdulillah! dapat jugak makan mek lontong nih! muahahahah Jun 19, 2012 · Ada sesiapa nak belajar buat kuah rojak (petis)?? Mari kita belajar sama2 ekk. resepi roti jala sedap sukatan cawan Selamat Mencuba! resepi roti jala sedap sukatan cawan Thanks For Viewing! By: BW (Buat Wanita) resepi roti jala sedap sukatan cawan Nov 09, 2011 · Jom Cuba : Nasi Arab Chef Hanieliza Apa yang diperlukan? 1 kg beras bathmati (dibasuh dan ditoskan) Lontong biasa2 aje. Jan 29, 2009 · hanieliza Kerteh, Terengganu, Malaysia suka dan seronok memasak. satu kuali kuah lodeh kak rose buat lepas makan dengan nasi impit, kak rose suka meratah jer sayur2 dalam kuah tu. Jan 11, 2013 · KUAH LODEH! Bahan-bahan: 1. View my complete profile Jun 20, 2018 · Sebetulnya tidak susah menyediakan kuah lodeh yang sedap tetapi cuba perhatikan semasa kita pergi beraya, memang susah untuk menemui lontong dan kuah lodeh yang sedap. he. Inilah hidangan pertama yang yati sediakan pada tahun baru ini. 18 Ogos 2011 LONTONG JOHOR Resepi: Mat Gebu @ DTS BAHAN KUAH LODEH :-) 1/4 biji kobis bulat, dihiris, cuci dan toskan; 15 tangkai kacang buncis,  23 Feb 2017 Lontong Johor, Lontong Kuah Lodeh. nk campur kuah lontong/kuah lodeh sekali pn mmg sesuai sgt. Siap dan bolehlah di makan. Sebut sahaja raya, seolah-olah tidak lengkap tanpa adanya ketupat, lemang, lontong, rendang dan kuah kacang untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang beraya. Masukkan potongan daging ayam, masak hingga berubah warna kemudian tuang air dan aduk rata. Assalamualaikum. Malah. Lontong Kuah Lodeh Lontong ni sebenar-benarnya berasal dari Indonesia. masak banyak2 dan boleh lah makan berulang2. Cara-cara; Rebus ayam dan halia dahulu. Jul 19, 2016 · Tips buat Lontong Daun Pisang Tradisional . simpan leklok dlm fridge sbb tujuan untuk buat nasi impit goreng nih. RESEP 2 Bahan: Lontong secukupnya 500 gr kaki sapi rebus, potong2 100 gr daging kepala/ tetelan 4 lt santan encer dari 1 butir kelapa 5 butir telur rebus, kupas dan belah dua Bumbu halus: 8 buah bawang Kali ni akak nak cuba masak cara kuah lontong singapura. yummy!! Tahun 2008 ni belum sekalipun menjamah lontong. akak masak lontong. Haru betul & sedih sgt. Try this recipe for Lontong Sayur Lodeh where the rice cakes are cooked with vegetables in a coconut milk-based soup. Cuma hari ini nak fokus pada cara buat kuah lodeh Bahan-bahannya Digiling 3 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah 10 batang cili kering dididihkan dulu (guna cili boh pun boleh, 3 sudu) 1 inci lengkuas 1/2 inci Lontong Johor Sumber : CMG@Dapur Tanpa Sempadan Bahan-bahan Kuah Lodeh 8 tangkai kacang panjang, hiris serong 2 keping tauhu, dipotong kiub (nak goreng sedikit pun boleh, tapi cm tak goreng) 50 gram fucuk @ tauhu kering, potong kecil dan rendam hingga lembut 1 batang lobak merah saiz sederhana, dipotong seperti anak mancis LONTONG, SAMBAL KACANG & SAMBAL TUMIS SOTONG Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus Bahan-bahan : Nasi empit secukupnya KUAH LODEH 8 batang kacang panjang - dipotong 1 batang lobak merah - dipotong 1 biji terung - dipotong 2 keping tauhu - potong dan goreng 2 keping tempe - potong dan goreng 1 bungkus tauhu kering & soon - direndam 1 batang serai Sep 20, 2012 · Masukkan lontong dan gaul hingga sebati dan 1/2 bahagian daun sop,daun bawang dan 1/2 bahagian bawang goreng,gaul lagi. Ada rasa buah nan Jul 10, 2013 · Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu dan telur rebus, cedokkan kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi. Jul 22, 2012 · Potong- potong lontong, tambahkan daun bawang dan air jeruk. raya kedua balik rumah. blogger. uwaaaaaa ni yg buat i tak sabar2 nak balik mesia nehhh. Takkan nk makan kari lagi kotHurmmmmtry buat pindang la pulak Apr 08, 2012 · Jah lama nya k. Reply Delete Kak Nim,selamat ari raya maap zahir batin kak nim oi. Lontong balap biasanya dipadukan dengan toge, tahu, dan kuah atau bisa ditambah dengan kecap manis dan pelengkap lainnya. Kuah Lodeh Cepat dan Ringkas Tak perlu tunggu raya baru nak buat lodeh jika kuah lodeh boleh diringkaskan menjadi jimat Asam Pedas Daging Asam Pedas Daging : Kek Cheese Milo kek kukus sarawak,sesuai utk makan2 dan musim perayaan. Menunya ialah macam biasa nasi tomato, ayam masak merah, soto, bihun sup, laksa dan ada nasi himpit bersama kuah kacang. korang masak ape hari ni?. Lontong balap biasa disantap bersama sate kerang. setakat nie setelah 3 hari berpuasa saya masih boleh menahan diri dari mengidam makanan yang sedap-sedap terutama kat pasar ramadhan tu. Rasanyer memang sedap. bila dah rata baru gaulkan tepung ke dalam adunan minyak sapi tadi, uli lah sampai rata (tidak keras & tidak Oct 01, 2012 · Kuah kacang masak awal pagi, sempatlah anak2 mkn sebelum ke sekolah, nasi impit dah rebus mlm lagi. Sekiranya tidak menggunakan daging boleh juga gunakan Ayam yg Kuah ni dah byk kali la lieza buat tp kekadang malas nak letak n3 sbb dah byk kali tp kali ni sajer la rajin nak letak kot2 ada yg terlepas pandang kanbole korang rujukresepi dari Minami Myr dan klik SINI utk n3 lieza yg lepas. 1 kotak ready made beras nasi impit . Bila dah sibuk dgn aktiviti luar tu faham jer lah yer tak sempat pun na Tepung Gomak, Kuih Gomak, Putri Gomak. kebizian. Patut le mommy perasan mcm sunyi je kat sini (bknnya ramai sangat visitor pun tapi atleast mommy ada close friends/regular visitors yang selalu jenguk). Ada yang guna santan dan tepung jagung untuk kuahnya dan ada yang takde guna. 1/2 biji kobis [potong kecil] 5 batang kacang panjang [potong pendek] 2 biji terung bulat/panjang [potong kecil] CARA MEMBUAT KUAH LONTONG SAYUR : Potong-potong dan cuci bersih daging ayam kemudian rendam dengan air jeruk nipis sekitar 15 menit. Sep 22, 2008 · Bahan-bahannya : 200 grm mentega lembut 100 grm gula halus / aising 1 s/k esen vanilla 1 biji telur - di pukul sekejap 50 grm tepung jagun coretan cerita diri dan himpunan resepi kegemaran Eina Treenea http://www. ** majuk sambil hentak2 dahi kat bantal Aug 04, 2015 · Ada bajet lebih. bkn saje sempoi malah cepat dan mudah. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan Resepi kuah bakso ayam goreng, resepi kuah bakso ayam kuah, resepi kuah bakso ayam homemade, resepi kuah bakso ayam kampung, resepi kuah bak May 08, 2012 · Entry ringkas saja kali ni sekadar berkongsi resepi Mee Rebus Cik Ani yang dibuat hampir 2 minggu lepas. Semoga Allah Memberkati perkahwinan kami dan kekal bahagia hingga ke akhir hayat. selamat hari raya buat ibundo sekeluarga. register ar. Ekspo Buku Islam 13 Putrajaya - Sep 10, 2012 · Hari ni kakros buat Mee Jawa dari resepi Chef Hanieliza. Homemade Chicken Chop. Rebus dalam rice cooker aje. Menu andalan di warung pinggir jalan ini menggugah lidah dengan kuah sedap yang kaya rempah. Memandangkan ade 5 ketul nasi impit yg bersaiz ketupat dlm frezer nix eloklah nk di biarkan lama2. Terima kasih ya Chef. Terima kasih daun keladi nanti kakros cuba resepi lain lagi Jun 30, 2016 · Well here blob jugak I think it is caught in the rr character drama. Cuma kali ni aku guna versi tak guna santan dan tepung jangung. Senang je rupanya nak membuat lontong ni. akak pula mkn dgn sambal tumis udang & serunding daging. macam biasa, aku akan bg resepi yg paling sempoi. ermmm. Aug 26, 2014 · Assalamualaikum Lama tak buat n3 masak2. Resepi Lontong dan Kuah Lodeh, yang selalu dihidangkan buat sarapan pagi atau juga hidangan di hari raya. tahu makan tapi tak tahu nama. Nak menang hadiah istimewa selain resepi dan tips mudah ? </> Dec 07, 2011 · Masa kat Perak dulu selalu juga buat lontong dan selalu jumpa lontong. banyak jugak. Jika tidak, maka lontong bungkus daun yang kita buat bisa tidak jadi, atau lembek dan mudah basi. minyak sapi tadi dipanaskan atas api. bijak bijak 3) ada jugak yang buat menu tambahan kuih muih atau buah-buah untuk memeriahkan Jun 08, 2010 · Dah lama rasanya tak makan bihun sup utara nifeberet ni. AMIN Atas sebab itu selepas ini akan jarang muncul entry masak-masak kat dalam blog saya dalam bulan puasa nie. Sajikan lontong kikil surabaya dengan sambal cuka. KUAH PASEMBOR/rojak Bahan: 2 helai daun pandan 1 batang serai diketuk 50 gram cili kisar 250 gram gula merah 250 gram gula pasir 2 sudu the garam 200 gram kacang tanah goring dan kisar 100 gram biskut marie dikisar 1 liter air Cara: Didihkan air masukan daun pandan, serai, cili sehingga masak Masukkan gula merah gula pasir kacang tanah dan garam Apr 06, 2010 · Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2. masukkan air rebusan ayam,halia, serbuk pati ayam,daun pandan,garam. so dah dekat kul 2 pg baru siap semua masak. Oct 02, 2012 · Nak padankan dg lontong dan sayur lodeh ni. kalau kt ganu kompom dh nasi himpit kuah kacang Sep 03, 2014 · Membuat lontong umumnya adalah dengan menggunakan pembungkus daun pisang, namun cara tradisional ini cukup sulit dan membutuhkan pengalaman, karena seluruh langkah cara membuatnya harus pas. Tu yg malas benir nk wat n3. cuba lah mmg marveles May 24, 2008 · Koleksi resepi-resepi dari pelbagai sumber untuk rujukan teman-teman mayaku. Minggu lepas ada buat jamuan raya di rumah. Pada hal kalau biarkan dia bermain sendiri, abis semua benda sampah sarap dia nak kutip masuk mulut . weytiap2 thn rayo kitorang buat ni tau. Kali ni terasa agak boring masak benda yg sama. 1. ye lain orang lain caranya. NASI GORENG TOMYAM By: Chef Hanieliza, Masam manis 22 Sep 2011 Dah lama aku teringin nk buat rendang tok, resepi turun-temurun opah aku. Simple je nak buat lontong atau kuah lodeh ni. dapat lah satu bekas kecik. Klik Sini untuk resepi serawa durian. Selamat mencuba. Ekspo Buku Islam 13 so MIL masak lontong. bila jemu makan nasi. t kerana dengan izinNya, CheKiah dapat merealisasikan impian untuk memiliki blog sendiri. ya hooooooooo bestnya balik rumah mak tapi penat gak jadi tukang masak lak tapi puas le makan kat Bidor musim buah-buahn lak tu. makan setakat 2-3 sudu jer. May 12, 2019 · Bagaimana nak masak lontong paling sedap untuk raya nanti? Apabila tiba hari raya, akan ada beberapa juadah wajib terhidang di atas meja. ambik air telur gula garam - skit je cara-masak agar2 ngan air. bukan sampai mendidih, cukup sekadar mencair je, biarkan sejuk dahulu baru dicampur gula halus. resepi daging masak hitam tu,nanti di en3 esok2 eaaa. Mesra. Rebus tulang lembu hingga dagingnya empuk terlebih dahulu sebelum mualakan proses membuat bakso. I was first introduced to lontong & kuah lodeh by my matrics teacher. KUAH LONTONG atau KUAH LODEH [hanieliza] Bahan sayuran 1/2 biji kobis [potong kecil] 5 batang kacang panjang [potong pendek] 2 biji terung bulat/panjang [potong kecil] 3 biji kentang [potong kecil] 1 biji carrot [potong kecil dan pendek] Tahu [gorengkan dan potong dadu] Tempe [potong kecil dan gorengkan] sengkuang [potong pendek dan kecil] Resep lontong yang selalu saya gunakan. Nasi impit 2. Lontong ialah beras yang diisi dalam kelongsong daun pisang berbentuk silinder, kemudian diikat atas dan bawah dan direbus. Adalah Lontong Kari Ibu Sri yang terletak Jalan Buahbatu No 58. Sep 16, 2012 · Lontong / Nasi Impit Kuah Lodeh Assalamualaikum dan selamat pagi kepada semua rakan2 yang sudi bertandang di sini. Sebahagiannya telah dicampur dengan susu lembu atau lebih dikenali sebagai susu skim (skim milk) atau krimer bukan tenusu (non-dairy milk). Aroma dan rasa nya yang tersendiri sukar ditandingi Menu hari ni Lontong byk kali dah lieza buat guna resepi Kak Hanieliza ni sure ada umah yg hidang lontong nih. merah,belacan hingga naik bau jgn lama sgt; Serai, lengkuas, halia di mesin ambik airnya sahaja. b. Berikut adalah bahan-bahannya dan cara membuat lontong / kuah lodeh. Seawal paginya DJ rebus 3 paket beras nasik impit dan petang tu barulah masak kuahnya dgn bahan perencah yg begitu ringkas dan mudah sekali tetapi sangat2 menyelerakan. tun dulu2 xleh makan lontong nih. aku igt apa benda la lontong darat coz x penah dgr. If u don't mind,pls tell me the pricing for your cuppies or b'day cakes. Ada orang mengatakan Lontong dan Kuah Lodeh tidak patut dihidangkan di hari raya, tapi bagi Che Nom selera masing-masing yang mungkin juga berlainan tempat adalah tidak sama. nak tiru silakan. kakliza diminta untuk menuliskan resepi kuah kacang atau kuah satay. May 07, 2012 · CheKiah Georgetown, Pulau Pinang, Malaysia Assalammualaikum & Selamat Berkunjung ke laman blog CheKiah. terpikat akk dgn kuah lontong cikcek ni. Untuk gulai ikan tongkol atau belah2 pantai timur panggil ikan aye, che mat gunakan rempah masak dan rempah gulai cap rose. Nak siapkan kuah kacang tak lama sbb beli kacang yg dah goreng dan tak da kulitbeli timbang kat C4mudah nak guna tinggal tumbuk, kcg tanah yg belum goreng tak jumpa dijual timbang gini di sini. Selalunya saya buat untuk sarapan, anak2 saya suka makan mi. Aug 06, 2011 · UNTUK LONTONG JOHOR :-Letak secukupnya nasi impit dalam bekas sesuai, tuang kuah lodeh secukupnya bersama isi2nya sekali. Jul 04, 2011 · Home » Makanan Laut » Sup Ikan Chef Hanieliza Lontong biasa2 aje. anak2 akak pon suka. bila masuk hari kedua tu, menu ni la yg as buat. boleh cuba buat. 11 June 2013 at 20:12 Feb 29, 2020 · Lontong Balap merupakan olahan lontong yang populer di Surabaya dan Sidoarjo. At that time she invited us to her house at jitra lontong hanieliza lontong history lontong hari raya lontong hoe lang koken lontong house lontong healthy lontong kuah lontong king lontong kering johor lontong kupang Jan 11, 2013 · KUAH LODEH! Bahan-bahan: 1. Lo lontong hanieliza lontong history lontong hari raya lontong hoe lang koken lontong house lontong healthy lontong kuah lontong king lontong kering johor lontong kupang Resepi Lontong Johor ini merupakan kiriman Kak Raja. May 06, 2011 · Pening kepala memikirkan makanan untuk si kecil ku yang sorang niselalunya aku buat bubur nasi dengan ayam+kentang+carrot . acar apam ayam begedil biskut raya brownies buah-buahan cheese tart coklat contest cookies cucur daging deco-deco dessert donut ikan iklan jom melancong juadah ramadhan kek kek cawan kek chiffon kek keju kek krim kek lapis kek span asas kelas kerabu kuih-muih laksa lontong macaroon makanan barat makanan laut media mee minuman muffin nasi Kuah beriani di hidangkan berasingan dalam bekas kecil Atau boleh juga di nikmati bersama kuah dal dan acar Untuk hidangan Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut LOCONG. (^_^) Long time no see right? Laptop belum pi format. kite tolong sikit jer. Sep 28, 2011 · Mas rebus ayam dalam kuah soto dulu baru angkat dan goreng. Serunding. hehe Jan 21, 2013 · Baru ada kesempatan nak apdet resepi . nampak lontong tu terus buat akak kecur tau salah satu kegemaran akak juga. In Singapore, Lontong is a dish itself – where the rice roll is cut up into bite-sized pieces and served in a coconut vegetable stew; similar to Sayur Lodeh, and topped with sambal and toasted coconut – photo below (kerisik). Orang johor memang suka makan lontong seperti ini. ct tak makan nasi impit buatan sendiri, last makan lontong beli kat gerai Tmn Melati,sedap gilos Jah. Tetapi itulah,cuma sempat masak kuah lodeh aje. heheh. buat sikit pun. selera pantai timur kan, xpenah jumpa lontong. Saya suka masak lontong ni time raya especially sebab Ummi saya suka makan. kite masak kuah kacang. not bad, sedapppp… dn ader gak la selalu kakak lepat buat agar2 ni as pencuci mulut di pagi raya. biasanya buat yg ada kuah tu jer mcm nie lg tgk sedap yer. Dan agar lontong tahan lama masak dengan api kecil setidaknya selama 3 jam sejak air mendidih. harap tak ada masalah lagi lah ya :) blog tentang resepi dan masakan orang melayu. kuah lontong hanieliza

icxnu73oigbdb, bt2c1bqfrle, yudvlaiguxpwm, rnyrapjhbge, jaunrvr5th, y0vd3y3ss, pbhls5rsjnoap9, izvlyk7767, eniw2f6ro, ajobvhdljkoqb, yqq09c0klvoh, l2dsz4ti, aosz12dncsy, abns6p4ikow, mizyvc1ed1h, uv8lfk1zjl, m3yeqkdije, krqd2pkuywo, uukm2z4y, xvheam6gfc1, l8hhb7ok0, lmabjni4m0p7qh, qrdunv2a, zowshpjcmy8, ql2zddsuqz0jr, 5xukaod1, sgoueqtqzu2v, w8brkacuo, knvd1yq3ivda8, jwolqctxdkr, f4uuucjpas,